Одржан стручни скуп „ИТ обавезе и изазови”

02_IT_izazoviНОВИ САД, 17. децембар 2014.

Стручни скуп „ИТ обавезе и изазови”, у организацији Покрајинске владе, одржан у Великој сали Скупштине АП Војводине 17.12.2014. године, окупио је информатичаре из покрајинских органа и локалних самоуправа са подручја АП Војводине.

Обраћајући се у уводном излагању, члан Покрајинске владе и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски, изјавио је да је Покрајинска влада показала проактивност када је реч о ИТ сектору, нарочито када је реч о новим трендовима у овој области, изазовима и могућностима. Он је додао да су у данашње време информационе технологије нашле истакнуто место у пословној употреби, те је у државним институцијама потребно одговарајуће прилагођавање које укључује и велике организационе промене, што захтева и промену у раду тих институција.

На овом скупу излагали су еминентни и признати научни радници са Факултета техничких наука из Новог Сада. Проф. др Зора Коњовић говорила је о развоју људских ресурса за модерну јавну управу, а мр Милан Керац о подизању нивоа поузданости академске рачунарске мреже Универзитета у Новом Саду.

Представници фирме COMING – Computer Engineering, Драго Самарџић, Марија Селак и Весна Реџић, представили су своја решења за ИТ инфраструктуру – решења за виртуелизацију и консолидацију, умрежавање и комуникацију, backup, Disaster Recovery, VDI, Mobility, Printing solution. Посебно су истакнута решења која се односе на заштиту података (security) у еУправи и у рачунарском облаку (cloud). Приказана су такође и пословна решења ERP- Microsoft Dynamics NAV, BI- Cognos, CRM- Microsoft, ECM- Share Point, SAP Hana и друга наменска апликативна решења. Ненад Алексић је представио решења за виртуелизацију фирме VMware.

Стручњаци из Сектора за информационе технологије Управе за заједничке послове покрајинских органа (Милан Парошки, Бранислав Белић и Жељко Миланков) представили су своја искуства у примени решења која су детаљно приказали вендори. Приказана је практична примена ITIL-а (Information Technology Infrastructure Library) као оквира за управљање ИТ услугама у информационом систему покрајинских органа, затим искуства на увођењу система за управљање безбедношћу информација према стандарду ISO27001, као и искуства у аутоматизацији disaster recovery процеса, заштити од отказа, backup-у и брзом опоравку виртуалних машина у оквиру информационог система Покрајинске владе.

01_IT_izazovi