Конференција стручног усавршавања за билингвално образовање

У оквиру 1. приоритета – Развој људсих ресурса

мера 1.3. – Увођење двојезичне наставе на српском и енглеском језику у установама образовања и васпитања на територији АПВ одржана је Конференција стручног усавршавања за билингвално образовање. Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Британски савет 12. маја 2015. године организовали су конференцију стручног усавршавања за билингвално образовање у Гимназији „Лаза Костић”.

Конференција стручног усавршавања за билингвално образовање

Конференцију је отворио Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање и Њ.Е. Денис Киф, амбасадор Велике Британије.
Пројекат Покрајинске владе – увођење двојезичке наставе на српском и енглеском језику у образовне установе на територији Аутономне покрајине Војводине, започет је 2010. године. Од скромног почетка, данас у пројекту учествује 14 школских установа с територија шест локалних самоуправа. Од предшколских установа до средњих школа, 1036 деце похађа наставу по овом пројекту. Језик наставе, осим од почетног српско-енглеског језика, проширио се на мађарско-енглески и на хрватско-енглески језик. У пројекту је преузет модел билингвалне наставе, која подразумева извођење наставног градива 30–45% на страном језику.
Конференцију, која је била подељена у четири тематска дела, водио је уважени професор примењене лингвистике др Денис Бакс са Универзитета у Бедфордширу у Великој Британији.